2022. dec 18.

Bad Radkersburg

írta: kiruccanas
Bad Radkersburg

Két ország határán

Az eredeti cél az volt - egy későbbi utazás terve miatt - , hogy megéri-e autópályán a Balaton nyugati részéről  Szlovénián keresztül menni Ausztriába.
Így Lendvától alsóbbrendű utakon mentünk Murakeresztúr felé a kanyargós szlovén utakon, hogy megnézzük ez mennyire időigényes, míg végül elértünk Ausztriáig.

Itt rögtön meg is álltunk az első határmenti településen, Bad Radkersburgban. Leparkoltuk a kocsit a város központja mellett egy parkolóban, és gyalogosan indultunk tovább.

Bad Radkersburg egy fürdőváros, ahogy a nevéből is kiderül. Sajnos az idő rövidsége miatt nem tudtuk kipróbálni a gyógyfürdőt, pedig nagyon sokan dicsérik. 
A feltörő víz 80 fokos, és nagyon gazdag ásványi anyagokban, így az egész testre jótékony hatással van. A medencékben már kellemesebb hőmérsékletű vízben pihenhetünk. Gyerekek számára is tartogatnak élményeket  gyerekmedencével és csúszdákkal, így az egész család jól érezheti magát a fürdőben.

img_20221112_125646.jpg

img_20221112_125750.jpg

bicaj.jpg

Nagyon szép, középkori hangulatú házak között sétáltunk a városka főteréig, ahol arra gondoltunk, hogy eszünk egy bécsi szeletet, ha már itt vagyunk, de csak három kávézót találtunk nyitva. 

img_20221112_140216.jpg

A település főtere

foter.jpg

img_20221112_140023.jpg

Mivel éttermet nem találtunk, így elindultunk a Mura felé, mert rendezvény hangját hallottuk. A másik oldalon a szlovén Gornja Radgona városa található. A két város egykor összetartozott, de a saint-germaini békeszerződés megkötése következtében kettéosztották, és Gornja Radgona a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett. 
A két várost összekötő hídon gyalogosan is átmehetünk Szlovéniába. A hidat többször felrobbantották így párszor újra kellett építeni.
hid.jpg

Országok határán

hid2.jpg

 szlovenoldal.jpg

Megtaláltuk a rendezvényt, ami egy helyi "város nap" lehetett, de szlovén tudás hiányában nem sokat értettünk belőle, így visszasétáltunk a Mura partján Ausztriába. 
Az utcákon kevés ember volt, így kellemesen lehetett sétálni és nézelődni. 

utcakep.jpg

Ha egyszer erre jártok érdemes egy kicsit elidőzni itt. Ha szeretitek a csendes kisvárosokat, akkor ez biztosan tetszeni fog. Akár egy wellness-szel egybekötött hosszúhétévégére is alkalmas lehet.

Szólj hozzá

utazás kirándulás Ausztria Szlovénia Gyógyfürdő Bad Radkersburg kiruccanásaink Gornja Radgona